duminică, 28 octombrie 2012

Mâncăruri/alimente ale viitorului


                 Atunci când vorbim de alimente ale viitorului, ne vin în minte soylent green (produse alimentare făcute de oamenii din clasicul film științifico-fantastic cu același nume) şi lăcustele. Consumatorii din ziua de azi nu cred că ar fi interesați să mănânce din resturile vecinilor.
                Cu toate acestea, ideea de a afla ce fel de mâncare o să mestecam în viitorul nu foarte îndepărtat e interesant de explorat; mai ales având în vedere faptul că se așteaptă o creștere de peste 2 miliarde de oameni până în 2050.
                Cum o să se hrănească peste 9 miliarde de oameni? Ei bine, trebuie să luăm în considerare progresele făcute în producţia de alimente şi a consumului pe care lumea le-a experimentat în ultimii 50 de ani.
                Cum producția cărnii de pui şi a celei de vită a fost completată cu alte produse din carne îmbunătățite genetic, soia şi o alta serie de produse pe care le consumăm zilnic, ne putem aștepta cu siguranță la noi inovații şi mai dietetice pentru a ne satisface nevoile de consum. Tocmai de aceea vom începe o serie de articole în care vom prezenta diverse variante ale viitorului.


Carne vegetală


                Ideea de „carne” formată din ingrediente care nu conțin animale s-ar fi părut destul de exagerată cu câţiva ani în urmă.
                Astăzi, știm mai multe şi tendința în acest domeniu va continua să crească, deoarece creșterea populației începe să depășească sursele de alimentare disponibile acum. Producția de carne este o industrie uriașă şi costisitoare. Produsele vegetariene, sunt oricum mai ieftine şi mai sănătoase (o veste bună pentru iubitorii de animale).
               Mulți dintre noi cunosc deja produsele realizate din boabe de soia, aceste produse fiind foarte atractive în Asia. Preparate corect, aceste produse au o textură foarte asemănătoare cu cea a cărnii şi cu unele condimente potrivite, pot oferi o mare varietate de arome. Soia este doar un exemplu care este folosit în mod curent acum. Alte produse inovative au aceleași promisiuni şi o să fie disponibile în cantităţi mai mari în următorii ani.
               Printre acestea se numără şi Quorn, o ciupercă. Da, știu – dar hei, sunt ciuperci şi tot felul de lucruri care pot fi produse din această familie specială de ciuperci. Oricum, Quorn este produs dintr-o ciupercă fermentată şi are gust foarte asemănător cu cel al produselor din carne. Adăugat în produse obținute din lupin sau gluten de grâu şi astfel este disponibilă o sursă profitabilă şi practică de mâncare din surse non-tradiționale.
               Presupunând că produsele în cauză şi alte oferte similare pot reproduce gustul/aroma produselor din carne, produse pe care speră să le completeze (sau înlocuiască); cu toții am putea să devorăm un burger din frunze de copac în viitorul apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentariul tau