miercuri, 17 octombrie 2012

Cele mai gigantice flori

              Pentru iubitorii de natură , iată un top al celor mai mari flori din lume. Unele sunt frumoase, altele nu. Însă toate au ceva special.


Aristolochia gigantea


Aristolochia gigantea este originară din Brazilia și Panama. Numită și “Floarea pelican”, poate atinge o înălțime de 3 metri și o lățime de 2,4 metri, iar florile ei pot atinge 30 de centimetri lungime.







Hydnora africana


Hydnora africana face parte din familia Hydnoraceae  și provine din sudul Africii. Este o plantă parazit care crește în subteran,  cu excepția unei flori de la suprafață care emite miros de fecale pentru a atrage polenizatori . Seamănă izbitor cu o ciupercă. Floarea prinde gândacii, asemenea unei capcane, și îi eliberează atunci cand se deschide iar. Fructul este comestibil și are un gust dulceag atunci când este copt pe foc.


Victoria amazonica


Victoria amazonică face parte din familia Nymphaecaea . Initial a fost numita Victoria regia, in cinstea Reginei Victoria . Nufarul se gaseste in bazinul raului Amazon,cu frunze de diametrul de  1-2 m si poate sustine 35 kg,iar florile au  40 cm. Planta înfloreste noaptea, fiind alba la inceput, si roz in noaptea următoare.






Stapelia gigantea



Stapelia gigantea  face parte din familia Apocynaceae , ce cuprinde 40 de specii, si se gaseste in Zambia, Malawi, Mozambic, Botswana, Zimbabwe şi Africa de Sud. Planta in forma de stea este plina de peri care ii dau un aspect urat si un miros neplacut si atrage muste, principalii polenizatori.  Denumirea vine de la mărimea impresionantă a florii, de  41 cm, cu tulpini de 15-20 cm.








Rafflesia arnoldii



             Rafflesia arnoldii face parte din familia Rafflesciaceae, impreuna cu alte 15 specii, și  a fost descoperită în 1818 in Indonezia. Planta nationala a țării se găseste in padurile tropicale din  din Sumatera, Djawa şi Kalimantan, dar este pe cale de disparitie.Floarea are un diametru de 1 m si cantareste 7 kg. Fara tulpina si cu foarte putina clorofila, își extrage substantele hranitoare din lianele  pe care le paraziteaza.Infloreste o data pe an, pentru o saptamana, si emana un miros neplăcut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentariul tau