duminică, 6 mai 2012

Traditii si superstitii ( X )

Sarbatoarea celor 40 de Sfinti din Sevasta 

                Ziua de 9 martie este considerata ziua barbatilor, in aceasta zi se comemoreaza ziua in care au fost ucisi cei 40 de mucenici din cetatea Sevastei, care au trait pe vremea imparatului pagan Licinius, fiind martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism.

               Ziua de 9 Martie femeile pregatesc -Mucenicii. Acestia se fac din aluat si au forme diverse incepand de la cifra 8 sau in forma de porumbel sau albina. Acestia se ung cu miere si se acopera cu nuca pisata. In anumite zone, mucenicii se fierb intr-o zeama dulce preparata din miere, zahar, nuca pisata, scortisoara .
              In aceasta zi, potrivit traditiei, barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin, vin care reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti .
              Gospodinele vor duce o parte din sfinti la biserica unde vor fi dati de pomana oamenilor sarmani. Pentru a pomeni mortii, care poate au fost uitati in cursul anului, se face din aluat un fel de turta, in chip de om, numita uitata. Aceata va fi mancata de copiii pentru a pomenirea mortilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentariul tau