vineri, 4 mai 2012

Traditii si superstitii ( VI )


14 februarie, ziua mondiala a iubirii?


In perioada Imperiului Roman, cand primii crestini incepusera sa raspandeasca noua credinta in Roma, in data de 14 februarie, tanarul preotul crestin Valentin este executat pentru credinta in Dumnezeu. Variantele legendei sale sunt legate de existenta lui Valentin ca un propovaduitor care isi incuraja prietenii din inchisoare, dar si ca un preot care oficia casatorii in secret intre tinerii crestini. In orice caz, pe data de 15 februarie, Imperiul Roman sarbatorea Lupercalia, o sarbatoare a dragostei (nu neaparat a celei pure si nevinovate). Odata instaurata, Biserica Catolica a desemnat ca sarbatoarea Sfantului Valentin, pe 14 februarie, sa fie considerata sarbatoarea indragostitilor si a iubirii (fara a interzice poporului sa sarbatoreasca dragostea, insa in asa fel incat ziua sa aiba semnificatii religioase). Astfel a inceput o traditie de secole, timp in care s-au adunat superstitii, obiceiuri, traditii si comportamente care se asteapta manifestate in aceasta zi.
In Anglia Evului Mediu, barbatii (in special nobilii) trimiteau scrisori de dragoste iubitelor si aleselor lor. Pentru a le declara dragostea, le ofereau obiecte de imbracaminte, iar daca erau acceptate inseamna ca se puteau logodi.Sfantul Valentin era un bun prilej de logodna. Indragostitii se numeau unul pe altul "valentin/valentina" - si se adresau astfel unul altuia, ca si cum ar fi folosit o formula de dragoste.
Desi obiceiurile s-au schimbat intre timp, sarbatoarea Sfantului Valentin a devenit din ce in ce mai cunoscuta datorita influentelor culturale din Vestul Europei si din America de Nord si, chiar daca multe tari nu sarbatoresc deloc acesta zi, se stie totusi despre ce este vorba.
In Romania, ziua indragostitilor este declarata ziua de Dragobete (24 februarie), la rusi se militeaza pentru o zi a indragostitilor proprie (ca aversiune fata de sarbatoarea "importata"), la fel ca si in alte tari: Bulgaria, Serbia.. Nefiind tari cu traditie catolica, Sfantul Valentin nu este sarbatorit ca si patronul indragostitilor, ci doar ca un sfant din calendarul crestin, de catre cei care au acest nume.
Ziua Sfantului Valentin se sarbatoreste in primul rand prin cadouri. Si cum acest lucru este legat direct de fondurile banesti ale fiecaruia, exista din ce in ce mai mult posibilitatea de a a putea face un cadou persoanei iubite, chiar daca nu este ceva de mare pret. Astazi, iubitii fac eforturi pentru a compune macar cateva versuri (daca nu sunt cei mai talentati poeti), incearca sa fie romatici si sa-si ofere cadouri, de la parfumuri scumpe, bijuterii si obiecte vestimentare, pana la mici simboluri ale dragostei: inimioare, bomboane de ciocolata, lumanarele parfumate si bineinteles flori! De asemenea, indragostii se pot lansa in activitati in general extreme, cum ar fi zborul cu parasuta sau o plimbare cu balonul, pentru a arata persoanei iubite sentimentele lor sau doar pentru a face ceva inedit alaturi de persoana iubita. Unul din aspectele importante de Sfantul Valentin sunt relatiile intime, pe care sotii sau iubitii se asteapta sa le intretina in seara sarbatorii. De aceea, un alt fel de cadou, foarte apreciat, este cel care contine lenjerie intima, provocatoare sau haioasa, in functie de fiecare personalitate.
Dincolo de semnificatiile sale, sarbatoarea indragostitilor a devenit un prilej foarte bun pentru comercianti, care se straduiesc sa faca cat mai multe vanzari (ca si in celelalte perioade de sarbatori, in special cele de iarna) prin reduceri sau preturi speciale, pentru ca fiecare Valentin si Valentina sa se bucure de ziua indragostitilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentariul tau