vineri, 21 septembrie 2012

Cele mai mari gafe ale istoriei

Razboaiele se castiga datorita fortelor militare, a priceperii generalilor, dar si prin voia soartei. Tot prin voia soartei, se pierd razboaiele si nu odata o simpla gafa a hotarat destinul unei lupte.


Ciudata lupta de la Caransebes - 1788

Batalia de langa Caransebes este un episod ciudat si ilar din razboiul turco-austriac din 1787-1791. In timp ce cei 100.000 soldati ai Austro-Ungariei si-au stabilit tabara pe malul raului Timis, in asteptarea atacului turcesc, un grup de husari au trecut raul, sa iscodeasca prezenta turcilor.

Iscoadele n-au dat peste turci, dar au dat peste niste civili, numiti atunci tigani, iar astazi rromi, care s-au oferit sa le vanda o cantitate importanta de alcool semidistilat.

Husarii au acceptat targul, au luat bautura si au inceput sa bea. Intre timp, au mai sosit si alti militari austro-ungari, care, vazand petrecerea si crezand ca bautura este "rechizitionata", si-au cerut partea lor. Husarii au refuzat si a inceput incaierarea.

Grosul armatei, de pe cealalta parte a Timisului, a simtit zvon de batalie, a crezut ca se lupta cu turcii si a trecut raul in noapte. Armata era amestecata: italieni, slavi, austrieci, unguri. Nu se intelegeau unii cu altii si, pe acest fond, s-a pornit pe intuneric o lupta oarba fiecare luptator atacand un camarad, avand convingerea ca se bate cu un turc.

In scurt timp, numarul mare de victme i-a facut pe supravietuitori sa se retraga, dand de veste si celorlalti. Intreaga armata s-a retras, iar dimineata, cand au sosit turcii, au ramas consternati, vazand cei aproape 10.000 de inamici morti pe campul unei lupte, care nici n-a inceput.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentariul tau